04. Stand van de beleidsuitvoering

Op diverse terreinen is merkbaar dat de Nederlandse economie zich aan het herstellen is. Met name de bouw van nieuwe woningen laat een duidelijk herstel zien. De dit jaar vastgestelde Woonvisie is het kader dat we daarbij gebruiken. Het is nu zaak om voor het eind van het jaar goede afspraken te maken met woningbouwcorporaties. Te meer omdat er ook een stevige opgave ligt voor de sociale huursector. Dit heeft mede te maken met het aantal statushouders dat aan Assen is toegewezen.

Veel statushouders doen een beroep op de bijstand. Bij deze nieuwkomers is er vaak nog sprake van een behoorlijke afstand tot de arbeidsmarkt. De economische groei leidt nog niet tot een afname van het aantal bijstandsuitkeringen. In het verleden zagen we dit effect ook pas na verloop van tijd optreden. Ook Alescon profiteert nog onvoldoende van het economisch herstel. Dit heeft uiteraard ook te maken met maatregelen vanuit het Rijk. Wij hebben het bestuur van Alescon opdracht gegeven het daardoor dreigende tekort zo veel mogelijk terug te dringen. Belangrijke voorwaarde hierbij is voor ons dat dit geen nadelige gevolgen voor de medewerkers mag hebben. Binnen het sociaal domein is STILA voor ons een uitstekend voorbeeld hoe actieve inwoners zelf initiatieven helpen mogelijk maken.

Een van de belangrijkste uitgangspunten voor dit college is dat we minder zelfsturend willen zijn en meer willen aansluiten bij initiatieven en knelpunten vanuit de samenleving. We zien dit op steeds meer terreinen terugkomen. Zo zijn we afgestapt van een actieve grondpolitiek en willen we meer in samenspraak met marktpartijen de ontwikkeling van bedrijventerreinen en woningbouwlocaties ter hand nemen.

Via gerichte trainingen rusten we onze medewerkers toe om zich deze nieuwe werkwijze eigen te maken. Door deze trainingen samen te doen met inwoners en maatschappelijke partners ontstaat een gezamenlijk vertrekpunt voor nieuwe samenwerkingsvormen.

De binnenstad blijft in onze economische en ruimtelijke opgave een belangrijk speerpunt. Nog dit jaar komen we met een uitvoeringsprogramma. Hiervoor werken we samen met een breed palet aan betrokkenen. Ook de nieuwe evenementenaanpak en cultuuragenda geven extra impulsen aan de aantrekkingskracht van onze binnenstad. Als Assen willen we volop bijdragen aan de klimaatdoelstellingen die internationaal in Parijs zijn afgesproken. Met het aanleggen van een zonneweide en het verduurzamen van onze gebouwen zetten we hiervoor belangrijke stappen. Ook onze inwoners laten zich op dit vlak niet onbetuigd. De zonnelening was in twee dagen overtekend.

De FlorijnAs projecten liggen op schema. Ook de komende periode zal dat volop merkbaar zijn in de stad. We hopen dat we daarbij op het begrip van onze inwoners kunnen rekenen als we ze vragen om te rijden of voor een ander vervoermiddel te kiezen. De opening van het bevaarbare Kanaal in 2017 laat zien dat we in staat zijn projecten binnen de planning af te ronden. De feestelijkheden daar omheen willen we graag met onze inwoners vieren.

Het inregelen van alle veranderingen binnen het sociaal domein blijft een complexe opgave. Dit heeft te maken met het feit dat het om nieuwe taken gaat en er lang sprake is geweest van onzekerheden. We hebben gemeend er goed aan te doen hierop met de nodige voorzichtigheid te reageren. Een van de gevolgen is dat over 2015 sprake is van een onderbesteding die in 2016 zichtbaar is geworden. Met onze nieuwe manier van inkoop gaan we volgend jaar op een andere manier samenwerken met aanbieders van jeugdhulp en Wmo. Het resultaat voor de inwoner staat hierin meer centraal. De nieuwe werkwijze is in goed overleg met aanbieders en cliëntenvertegenwoordigers ontwikkeld. Hierdoor kunnen we vanaf de start al rekenen op een stevig draagvlak onder betrokkenen. We zijn begonnen met een nieuwe opzet van de toegang tot zorg en ondersteuning. Nu Vaart Welzijn steeds meer op stoom komt en bekendheid geniet in de stad, dragen we met een gerust hart een aantal taken over. Het is van belang dat we de komende maanden benutten om onze inwoners goed te informeren waar zij terecht kunnen met hun vragen.

De verscherpte regels als het gaat om begroten en verantwoorden en de bevindingen van de accountant bij het opstellen van de jaarrekening vergen een extra inspanning. Inhoud, strekking capaciteitsbeslag en benodigde financiële middelen worden gepresenteerd in de in voorbereiding zijnde verbeteragenda aan de raad. Dit moet erin resulteren dat de raad de jaarrekening weer voor de zomer kan behandelen.